YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ

AŞÇILIK

         Yüksekokulumuzda Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Aşçılık programının açılması ile birlikte 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında eğitime birinci ve ikinci öğretim olarak başlayacaktır. Aşçılık alanında eğitimli işgücüne önemli bir ihtiyaç duyulmaktadır. Bu program ile bu ihtiyacın karşılanmasının yanı sıra sahip olduğumuz gastronomi mirasının korunması, yemek kültürümüzün geliştirilmesi, gastronominin turizm alanına vereceği katkıların arttırılması, yeme-içme hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi birçok alanda da önemli adımların atılması için çalışmalar yapılacaktır.

        Aşçılık alanında yükseköğretim düzeyinde (önlisans) verilecek eğitim ile turizm ve yeme-içme sektörlerinin istihdam ihtiyacının karşılaması da hedeflenmektedir. Önlisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan genç bireyler, “Aşçı” unvanını kazanarak; kamu kurumlarında, turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; Executive Chef, Sous-chef, Chef de Partie, Dömi Chef de Partie, Chef Saucier, Chef Poissonier, Chef Entremetier, Chef Potager, Chef Rötisseur, Chef Garde-manger, Chef Hors d’oeuvrier, Chef Patissier, Chef Tournant, Commis, Bouchier, Regimiere, Cuisinier de breakfast, Glacier,  Boulanger vb rütbelerde; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek içecek müdürü, yemek tedariki yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet edebilmektedirler.

  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanmak
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanmak
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilmek
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak
  • Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilmek
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilmek
  • Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olmak
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilmek
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslararası literatürü izleyebilmek
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek
  • İyi iletişim kurabilmek
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek

            Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda,  Turizm Fakültelerinin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümleri ile Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.

AŞÇILIK

Facebook'tan takip edin